Dette er en oversikt over bøker som handler om aksjer og investering som vi anbefaler til alle våre lesere. Vi i Personligfinans har hatt stor nytte av å lese disse. Bøkene går i dybden på temaer som hvordan velge aksjer å investere i og fundamental og teknisk analyse av selskaper. Noen av bøkene er bygget opp rundt historier om kjente investorer og vi mener det er mye man kan lære fra disse.

The intelligent investor -Benjamin Graham

Denne boken ansees av flere investorer for å være selve bibelen innenfor investering. Boken er skrevet av Benjamin Graham som er grunnleggeren av verdi-investering og mentoren til Warren Buffet. Boken handler om hvordan man skal velge gode selskaper å investere i, samt hvordan investorer burde forholde seg til markedet. Den første utgaven av boken ble utgitt i 1949 og introduserte konseptet «margin of safety» som er en av de grunnleggende teoriene bak fundamental analyse og langsiktig investering. Boken har kommet ut i flere nye utgaver gjennom årene og den siste er fra 2006. Hvis du bare kunne velge en bok å lese om aksjer og investering, så er det denne. The intelligent investor kan bestilles her.

Aksjer og aksjehandel -Stig Mikalsen

Denne boken tar for seg alt fra grunnleggende kjennskap til aksjer og aksjemarkedet og helt frem til avansert teknisk analyse av aksjer. Hvis du er interessert i trading og aktiv handling av aksjer er denne boken et godt utgangspunkt. Forfatteren av boken Stig Mikalsen har lang erfaring fra handel i de nordiske markedene, og viderefører denne kunnskapen til leseren på en måte som er enkel å forstå. Mye av boken er fokusert på dynamikken i aksjemarkedet, hva som driver prisen på aksjer og hvordan du kan utnytte dette til din fordel. Boken kan kjøpes her.

The Essays of Warren Buffet

Warren Buffet er ansett for å være verdens mest suksessfulle investor. Investeringsselskapet hans Berkshire-Hathaway har hatt en gjennomsnittlig årlig avkastning på over 20% fra 1965 til 2017. Denne boken er en samling av hans brev til aksjonærene sine, som han gir ut årlig. Boken handler om bl.a Buffet sin investeringsfiosofi og hans syn på aksjemarkedet. Dette er en bok man tar ned fra bokhyllen og leser på nytt med gjevne mellomrom. Jo flere ganger man leser den, jo bedre forståelse får man for Buffet sin strategi, og hvordan verdens mest suksessfulle investor tjener penger. Boken kan handles her.

Reminiscences of a stock operator -Edwin Lefevre

Denne boken handler om livet til spekulanten Jesse Livermore som levde på starten av 1900-tallet. Det er en fantastisk spennende bok som tar for seg aksjespekulasjon og trading på en måte man ikke er vant til å tenke på. Boken følger livet til Jesse Livermore fra han var en ungdom som tradet aksjer i såkalte bucketshops og gjennom opp og nedturer hele livet hans. Hovedpersonen i boken går konkurs og reiser seg igjen flere ganger. Av alle bøkene vi anbefaler er dette definitivt en av de mest underholdene å lese dersom du er interessert i aksjer. Boken kan bestilles her.

Thinking fast and slow -Daniel Kahneman

Daniel Kahneman har vunnet Nobelprisen i økonomi for sitt arbeid med økonomi og psykologi. Denne boken handler om hvordan vi tenker og hvordan vi tar avgjørelser. Den tar for seg «biases» og «heurestics» og hvordan de påvirker vår evne til å ta logiske avgjørelser, også når det kommer til investering. Lærdommen man sitter igjen med etter å ha lest boken, i hvert fall for oss, er at de grunnene du tror du bruker når du tar avgjørelser, ikke er de som egentlig ligger til grunn. Denne boken endrer din oppfatning av hvorfor folk gjør som de gjør, i aksjemarkedet og i dagliglivet. Boken kan kjøpes her.

The black swan -Nassim Taleb

Denne boken handler ikke om svaner. En «Black swan» er en hendelse som er umulig å forutse, og som har enorme konsekvenser. Boken tar for seg risiko på en måte som skiller seg fra det man lærer på skolen. The black swan handler om hvordan disse usannsynlige hendelsene former verdenen vi lever i, og hvordan investorer og tradere bør forholde seg til de. Forfatteren Nassim Taleb jobbet i mange år som trader og har de siste årene skrevet flere bøker som handler om risiko og hvordan man skal forholde seg til risiko. Boken kan du bestille her.

When genius failed -Roger Lowenstein

Historien om hvordan Long term capital management, et av verdens mest suksessfulle hedgefond, gikk over ende på bare noen måneder. Boken får sin tittel fra at to av grunnleggerne av fondet Myron Scholes og Robert Myrton vant Nobelprisen i økonomi i 1997, kun ett år før fondet kollapset og måtte reddes av den amerikanske staten. Boken inneholder flere viktige leksjoner i blant annet risikostyring, belåning og strategi. Forfatteren har også klart å fremstille historien på en måte som gjør den spennende å lese (hvis man er interessert i aksjer og finans). Dette gjør boken til en av våre favoritter. Du kan kjøpe boken her.

The predators ball -Connie Bruck

Denne boken handler om hostile takeover miljøet i USA på slutten av 80-tallet og hvordan én mann sto i midten av det hele. Michael Milken styrte styrte junk-bond avdelingen hos investeringsbanken Drexel Burnham Lambert. Historien handler om hvordan Milken hentet penger fra investorer gjennom junk-bonds for å kjøpe opp selskaper og splitte de opp i biter og selge de. Det er mye å lære fra denne boken for de som er interessert i finans. Noen av temaene som blir tatt opp er gjeld, finansiering og fiendtlig oppkjøp av selskaper. Det er også en bok som er essensiell for å forstå hva som drev den økonomiske utviklingen på Wall-street på 80-tallet. Boken kan bestilles her.

Har du flere forslag til bøker som burde være på denne listen? Skriv en kommentar og fortell hvorfor den er verdt å lese.

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *