Har du lyst til å investere i aksjemarkedet men usikker på hvordan du kjøper aksjer? I denne artikkelen skal vi gå igjennom prosessen steg for steg. Fra å skaffe deg en aksjemegler, til ditt første kjøp. Les videre for å lære hvordan du kan kjøpe aksjer.

hvordan kjøpe aksjer

Før du kan lære hvordan du kan kjøpe aksjer bør du vite hva en aksje er. I artikkelen Hva er aksjer forklarer vi grunnleggende hva aksjer er. I tillegg forklarer vi hvorfor aksjer finnes og hvilke typer aksjer du kan kjøpe.


Hvordan kjøpe aksjer- Steg 1: Finn en aksjemegler

En aksjemegler er en person som tilrettelegger for å kjøpe aksjer. På samme måte som en eiendomsmegler hjelper deg å kjøpe eller selge et hus, hjelper en aksjemegler deg med å kjøpe aksjer.

Hvorfor trenger jeg en aksjemegler?

Alle aksjer handles på børsen. Børsen er en markedsplass der kjøpere og selgere blir enige om pris. Samt utfører selve transaksjonen. Før i tiden måtte de som kjøpte aksjer faktisk ha noen som sto på gulvet på børsen og forhandlet. Men slik er det ikke nå lenger. Nå foregår alt av handel med verdipapir gjennom Verdipapirsentralen (VPS). Men for å kunne kjøpe eller selge gjennom Verdipapirsentralen må du ha en megler som legger inn ordren for deg.

Hvilken aksjemegler burde jeg velge?

Det finnes flere selskaper som driver med aksjemegling i Norge. Samt flere forskjellige kontotyper og prisklasser. De forskjellige kontotypene har ulike fordeler og ulemper f.eks med tanke på skatt. Hvilken du burde velge kommer an på økonomien din. Hvordan du skal bruke megleren din ut fra din økonomiske situasjon.

Hva er kurtasje?

Kurtasje er det du betaler megleren din hver gang du kjøper eller selger aksjer. Ofte vil meglere ha en minstekurtasje. Det vil si et minstebeløp du må betale uansett hvor mye du kjøper for. Man har gjerne også en prosentandel av beløpet man kjøper for som går til megleren. Typisk er dette på mellom 0,1% og 1%. Hvis minstekurtasjen er høyere enn prosenten du må betale ender du opp med å betale minstekurtasjen. Det vil si at en lav minstekurtasje er viktig for de som handler for mindre beløp. Og en lav prosentkostnad er viktig hvis du handler for store beløp.

Tradisjonell aksjemegler

En tradisjonell aksjemegler er en person du kan ringe for å kjøpe aksjer. Du ringer megleren, sier hva du skal kjøpe eller selge og megleren utfører handelen for deg. Fordelen med en tradisjonell megler er at det er enkelt å komme i gang. Samt at du kan få gode investeringstips fra megleren din. Dette er positivt for de som vil kjøpe sine første aksjer. Ulempen er at det ofte koster mer penger enn å gjøre handelen selv gjennom en nettmegler.

Prisen på å gjennomføre en handel på telefon er ofte høy fordi megleren må ta seg tiden til å snakke med hver enkelt kunde. Ofte vil man ha en minstekurtasje på over 100 kr per handel i tillegg til at en høyere prosentandel av totalbeløpet går til megleren. En tradisjonell megler passer med andre ord best for deg som skal handle med store beløp. Og som ønsker investeringsråd og analyser fra megleren din.

Nettmegler

En nettmegler er en nettside der du kan gå for å selv legge inn kjøps eller salgsordre. Dette er ofte mye billigere enn en fysisk megler. Å kjøpe aksjer gjennom en nettmegler er like lett som å logge seg inn i nettbanken. Nettmeglere er blitt mye mer populært de siste årene. Spesielt blant unge som foretrekker å også kunne handle gjennom en app på mobilen. Vi anbefaler å velge en nettmegler fremfor en tradisjonell megler dersom du er opptatt av pris. Eller dersom du skal kjøpe for mindre beløp ettersom nettmeglere generelt har lavere minstekurtasje.

De fleste større banker slik som DNB og Danske Bank tilbyr aksjekjøp på sine nettmegler sider. Det er vår erfaring at bankene ofte tar mer betalt i form av kurtasje enn de rene nettmeglerselskapene. En populær nettmegler vi anbefaler er Nordnet.no. De tilbyr spesielt gode betingelser dersom du er student eller handler ofte. De har også flere kontotyper slik som aksjesparekonto eller pensjonssparekonto. I tillegg til flere kurtasjeklasser som lar deg tilpasse kontoen din til dine handels behov. Resten av artikkelen vil fokusere på hvordan kjøpe aksjer gjennom Nordnet. Dersom du ønsker å benytte en tradisjonell megler kan du kontakte de på telefon for å få et tilbud.

Steg 2: Hvordan registrere en konto

For å registrere en konto på Nordnet går du til registreringssiden deres her. Deretter skriver du inn din personlige info og oppretter en bruker. Vi anbefaler at du velger en aksjesparekonto da dette gjør det skattefritt å selge aksjer med gevinst helt frem til du skal ta ut pengene fra kontoen din. Deretter kommer du inn på «hjem» siden din. Du må sette inn penger for å kunne handle aksjer. Under «mine sider» i menyen får du opp «overfør penger», her følger du instruksjonene for å overføre penger til aksjekontoen din. Du vil få opp kontonummeret til aksjekontoen din samt KID nummer. Deretter overfører du fra nettbanken din som om du skulle betale en regning.

Den første måneden du er kunde vil du få minstekurtasje på 1 kr og kurtasje prosent på 0,035%. Vi anbefaler på det sterkeste at du utnytter dette tilbudet. Bare husk at etter én måned vil du automatisk gå tilbake til normale satser. Da bør du gå inn på «tjenester» under «andre tjenester» vil du finne flere kurtasjeklasser du kan velge, bl.a Mini og Student

Dersom du har gyldig studentbevis anbefaler vi på det sterkeste at du benytter denne ettersom dette er det beste alternativet du kan få. Hvis du ikke er student anbefaler vi at du velger «Mini». Dersom du planlegger å handle for mer enn 52 000 kr per handel bør du se på en av de andre tilbudene de har. «Normal» eller «Bonus» kan passe bedre for de som har mer å rutte med og som handler oftere.

Steg 3: Kjøp din første aksje

For å kjøpe en aksje på Nordnet søker du først opp hvilken aksje du vil kjøpe. Dette gjør du øverst til høyre under «søk verdipapir». Deretter skriver du inn navnet på aksjen du vil kjøpe. Du kan også skrive inn aksjens ticker, en ticker er en forkortelse på navnet, f.eks Equinor = EQNR. Da vil du komme til aksjens egen side

Aksjens egen side

Her har du en oversikt over kursutviklingen til aksjen, samt nyheter og viktig finansiell informasjon om selskapet. Øverst til høyre ser du en knapp «Kjøp» trykk på den for å få opp meny for kjøp.

Deretter bestemmer du hvor mange aksjer du vil kjøpe og til hvilken pris. Det er viktig å huske at når du trykker kjøp legger du inn et bud på aksjen til den prisen du har skrevet. Dersom du legger inn en pris som er lavere enn aksjekursen vil ikke handelen bli gjennomført før noen legger ut et salgsbud til samme pris. Det kan derfor ta litt tid før handelen blir gjennomført.

Når handelen er gjennomført vil du eie aksjene, og VIPS! du har kjøpt dine første aksjer. Dersom du ønsker å selge følger du de samme stegene men da trykker du salg is stedet for kjøp.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *